norby.org


 

Lokalnytt och information för stadsdelen Norby i Uppsala

 

Publiceras av Södra Norby villaförening


Förstasidan    Tidigare notiser    Norbys historia    Gatunamn    Alla föreningar    Alla företag    Norbyprofilen    Hus i Norby


 

Norbyprofilen november 2004:

Lotta Almgren


Aktuell som:

Ordförande i Valsätra Egnahems-
och Fruktodlareförening.
 

Vad är egentligen Valsätra Egnahems- och Fruktodlareförening?

Det är villaföreningen för alla i Norby som bor i området mellan Norbyvägen, Vårdsätravägen och Tallbacksvägen, samt för dem som bor i Lugnet och gamla Malmaområdet. Namnet kommer sig av att den här delen av Norby tidigare hette Valsätra. Dessutom var fruktodling viktigt för hushållen förr, det kan man också se på namnet.
 

Hur länge har du varit ordförande?

Sedan februari 2003. Jag tog över efter Håkan Bondeson, som var vår ordförande i 18 år.
 

Har du bott länge i området?

Ja, det får man säga. Just nu bor jag med min familj (man och två barn) i ett gammalt hus på Fältvägen. Det är ett av de ursprungliga husen från 1920-talet.

Men jag har också bott i området som barn. Min farfar och farmor köpte en tomt på 1940-talet och byggde ett hus på Nya Valsätravägen. Farfar arbetade på Ulleråker, och då var det praktiskt att bo i Valsätra/Norby. Det var under första världskriget så farfar var dessutom inkallad. Trots detta lyckades han få tid och ha ork att bygga huset på egen hand. Till och med grunden grävde han själv med en spade.

Mina föräldrar lät på 80-talet bygga ett hus på farfar och farmors tomt. Där bor de fortfarande och min bror är på väg att flytta in i farfars hus. Man får nog säga att familjen Almgren trivs i Norby!
 


   

Så du känner mycket för den här delen av Uppsala?

Ja, jag tycker att Norby är ett lugnt och trevligt område att bo i. Det är bra för barnen att växa upp här, och det är inte så opersonligt. Man lär känna många av dem som bor här.

Jag tycker också att det är en viktig uppgift för egnahemsföreningen att främja samhörigheten i området och att förmedla ett sammanhang bakåt i tiden. Det är viktigt att veta var man kommer ifrån. Bland annat därför ordnar föreningen några evenemang med släktforskartema.

Föreningen har ju mycket framgångsrikt arbetat med att kartlägga husen i området och dess historia. Släktforskning fokuserar mer på dem som bor i husen kan man säga.
 

Vad gör du när du inte är ordförande?

Till vardags arbetar jag på Uppsala kommun som projektledare på vår IT-avdelning. På fritiden tycker jag om att gå ut med hunden och så tränar jag på Nautilus. Jag träffar också några andra tjejer i Norby. Tillsammans har vi haft en bokcirkel i över tio år. Vi läser olika böcker och så träffas vi och pratar om både dom… och ganska mycket annat om sanningen ska fram.


(November 2004)