norby.org


 

Lokalnytt och information för stadsdelen Norby i Uppsala

 

Publiceras av Södra Norby villaförening


Förstasidan    Tidigare notiser    Norbys historia    Gatunamn    Alla föreningar    Alla företag    Norbyprofilen    Hus i Norby


 

Norbyprofilen augusti 2003:

Håkan Bondeson

Först ut i vår serie om Norbybor är Håkan Bondeson. Han har just avgått efter hela 18 år som ordförande för Valsätra Egnahems- och Fruktodlareförening, som är en av de två egnahemsföreningarna i Norby.

 

Vad är egentligen en egnahemsförening?

Egnahemsföreningar bildades förr när områden bebyggdes, för att ta hand om allehanda praktiska frågor som vägar, elektricitet m.m. Med tiden tog ju kommunen över dessa uppgifter, men föreningarna finns ofta kvar. Nu företräder vi de som bor här gentemot t.ex. kommunen, och så försöker vi skapa trivsel och sammanhållning i vårt område.

 

Vad minns du när du blickar tillbaka på din tid som ordförande?

Jag övertog ju ordförandeskapet redan 1985, så jag har många trevliga minnen. Till exempel alla styrelsemöten och dess gemenskap. Och resor som föreningen har ordnat till olika platser, bland annat till riksdagshuset och trädgårdsmässor.

Valborgsfirandet var en stor händelse i många år, då föreningen ordnade en kase vid infarten till Trädgårdsstaden. Av försäkringstekniska orsaker var vi dock tvungna att lägga ner det. Till och med kommunen var angelägen att det skulle fortsätta som en social funktion. Kasen höll ungdomarna kvar i området istället för att vara i stan. Men sista gången vi ordnade ett Valborgsfirande var 1999.

Att ersätta Valborgsfirandet som aktivitet var svårt, men trädgårdens dag som vi ordnat två gånger har lockat en del. Vi har till exempel haft föreläsare på dem, bland annat hortonomen Maj-Lis Pettersson, som varit ett mycket uppskattat inslag.

 

Har du alltid bott i Norby?

Nej då, jag flyttade hit 1973. Ursprungligen är jag från Göteborg, och på femtiotalet flyttade jag sedan med mina föräldrar till Äppelbo i Dalarna. I Äppelbo har vi också kvar en gård dit vi åker så ofta vi kan. Det är härligt att få komma dit och stressa av.

Innan jag flyttade till Uppsala arbetade jag också som biståndarbetare i ett antal länder, bland annat i Etiopien, Eritrea, Egypten, Jordanien, Syrien och Sudan.

Utlandsjobbet har också präglat mig som person. Fattigdomen och den svält som jag fick se gjorde att man många gånger bad till gud och tackade för att man var född i Sverige. Vi bor i ett fantastiskt land vilket man ska vara rädd om och givetvis värna om både kultur och tradition

 

Vad är det bästa med att bo i Norby?

Det bästa tycker jag är boendet. Och så skolan där barnen kan gå ända fram till årskurs 5. Det finns också en trygghet och en vi-känsla i området. Den sociala nätverksstrukturen tycker jag är viktig.

 
   

Håkan vid Trysilfjorden.

 

 

Namn: Håkan Bondeson

 

Ålder: 59 år

 

Bor på: Fältvägen 8

 

Familj: Hustru Birgitta, två utflugna barn och tre barnbarn

 

Arbete: Vårdenhetschef på Akademiska Sjukhuset. Ett jobb med stora utmaningar.

 

Intressen: Hus och trädgård, jordbruket i Dalarna, jakt och friluftsliv, kultur.

 

Senast lästa bok: Presidentens order av Tom Clancy. En hisnande resa i underrättelsevärlden med många komplotter. Väl värd att läsa!