norby.org


 

Lokalnytt och information för stadsdelen Norby i Uppsala

 

Publiceras av Södra Norby villaförening


Förstasidan    Tidigare notiser    Norbys historia    Gatunamn    Alla föreningar    Alla företag    Norbyprofilen    Hus i Norby


 

 

Norbyprofiln september 2004:

E-Type

Månadens Norbybo i oktober är E-Type, Sveriges mest kända eurodisco-artist. Vad nu då? Inte bor han i Norby? Nej, inte riktigt. Men nästan … Han har i alla fall skrivit låten ”Norby forever”!

E-Type heter egentligen Martin Eriksson, och han föddes här i Uppsala 1965. Hans pappa är för övrigt också lite känd. Det är journalisten Bo G Eriksson, som var programledare för TV-programmet Vetenskapens värld från 1971 till 2003.

Men åter till E-Type själv. Själv bodde han inte i Uppsala sina första år utan i Luleå, trots att han är född här. Men sin farfar hade han kvar i Uppsala, närmare bestämt i Norby.

E-Type slog igenom 1994 med låten ”Set The World On Fire”. Han gör alltså den musik som brukar kallas eurodisco. Men ett kännetecken för nästan alla hans album är att minst ett av spåren musikaliskt avviker från resten. År 2001 kom albumet ”Euro IV Ever”. Och den första låten på den är just en avvikande instrumental låt med titeln – här kommer det – ”Norby 4 Ever”!
 


   

Hur är det, är det verkligen vårt Norby?

– Självklart är det vårt Norby i Uppsala, skriver E-Type i ett mail som svar på frågan.
 

Varför en låt om Norby?

– Låten är ägnad min farfar George. Han bodde på Mellanvägen hela livet och körde taxi i 50 år, fortsätter E-Type.
 

Och det kan väl motivera att få kallas Norbybo?

Mest aktuell är väl E-Type kanske för att ha gjort ”Olympic” som svensk OS-låt till Aten. Han är en riktig idrottsfantast, och 2000 framförde han också den officiella låten till EM i fotboll, ”Campione”.

Varför kallas han då E-Type? Jo, enligt obekräftade källor (läs: Internet...) kommer det från tiden som värnpliktig. Det fanns, som vanligt, väldigt många som hette Eriksson, så hans tillnamn blev ”den där E-typen”. Kanske stämmer det.

Läs mer om E-Type på hans officiella hemsida.


(September 2004)