norby.org


 

Lokalnytt och information för stadsdelen Norby i Uppsala

 

Publiceras av Södra Norby villaförening


Förstasidan    Tidigare notiser    Norbys historia    Gatunamn    Alla föreningar    Alla företag    Norbyprofilen    Hus i Norby


 

Norbyprofilerna april 2004:

Elisabet Granstam och Gunilla Enblad

Både ögonkliniken och onklogkliniken vid Akademiska sjukhuset fick nya chefer den 1 mars. Och båda är Norbybor!

Elisabet GranstamElisabet Granstam har tagit över chefskapet på ögonkliniken efter Albert Alm, som dock blir kvar på kliniken som professor och överläkare.

Elisabet bor sedan flera år på Norbyvägen med sin familj: maken Olle som också är överläkare på Akademiska, barnen Anna och Emma samt kaninen Jocke.
 

Vad gör du på fritiden?

Några av mina intressen är musik, längdåkning på skidor och fjällvandring - så länge man slipper tälta...

 

Hur känns det att ha blivit klinikchef?

- Det känns bra, säger Elisabet. Min ambition är att fortsätta utveckla ögonsjukvården på Akademiska sjukhuset. Det är en utmaning, inte minst med tanke på de besparingar, som är beslutade. Det är ett stort förtroende jag fått, säger Elisabet Granstam.

Elisabet Granstam har arbetat på ögonkliniken sedan 1995 och blev färdig specialist 2000. Hon har i sin avhandling studerat blodcirkulationen i ögat och arbetar kliniskt i huvudsak med ögonproblem på grund av diabetes eller åldersförändringar i gula fläcken.

 

Fakta om ögonkliniken

Ögonkliniken är en del av Neurocentrum vid Akademiska sjukhuset. Man har ca 30.000 patienter varje år i den öppna vården och opererar ca 2.300 patienter.

 

   

Gunilla Enblad har blivit ny chef för onkologkliniken. Hon bor på Malma bergsväg.

Efter läkarstudier i Umeå och at-tjänst i Falun kom Gunilla Enblad till Uppsala 1988 för att börja sin specialistutbildning till onkolog. Hennes avhandling handlade om cancer i lymfkörtlarna - ett område som hon fortsatt att vara forskningsaktiv inom.

- Jag anser att bra forskning är bra för sjukvården och bra sjukvård är en förutsättning för god forskning, säger Gunilla Enblad.

- Arbetet med patienter har alltid varit nummer ett för mig. Som chef för onkologkliniken känns det nu spännande att ta ansvar för och utveckla cancervården i vårt län och vår sjukvårdsregion, tillägger hon.

 

Fakta om onkologkliniken

Onkologkliniken har 170 anställda, 32 vårdplatser och en omfattande öppenvård.


(April 2004)