norby.org


 

Lokalnytt och information för stadsdelen Norby i Uppsala

 

Publiceras av Södra Norby Villaförening


Förstasidan    Tidigare notiser    Norbys historia    Gatunamn    Alla föreningar    Alla företag    Norbyprofilen    Hus i Norby


Notiser från 2011


Här nedan ses de notiser som publicerades på förstasidan under 2011.

För äldre notiser se länkarna till höger.


Häckar vid hörntomt

3000 år med Malma

Vid Malma Äng, strax intill Valsätraskolan, har arkeologer upptäckt rester efter en förhistorisk boplats som varit i bruk i över 2000 år, från yngre bronsåldern (ca 1000 f Kr) ända fram till medeltiden (1050-1500 e Kr).

Snart ska nya hus byggas där och den gamla boplatsen tas bort. Under hösten har det pågått en arkeologisk undersökning av området. Man hittade bl.a. 3500 år gamla krukskärvor och ett bysantiskt bronsslag från nuvarande Turkiet.  (23  nov 2011)

Läs mer på UNT.se

Läs mer på utgrävningens blogg


Häckar vid hörntomt

Har du en hörntomt?

Uppsala kommuns gatu-och trafikkontor har ansvar för att gång- och cykelbanor ska vara trafiksäkra. Men många fastighetsägare har häckar, buskar eller annan vegetation som växer för långt ut från tomten och skymmer sikten.

   Om din tomt ligger intill en gång- och cykelväg eller gata, se till att växter inte är högre än 80 cm i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vardera hållet.  

(13 nov 2011)   Läs mer på kommunens hemsida


Odla din egen mat!

Den 19 oktober kommer Caroline Loohufvud till Malmaskolans matsal kl 19.00 och har en presentation med rubriken Den goda maten i din trädgård. Och med det vill vi inspirera er till att odla mer i era trädgårdar!

paprikaMånga av oss har ju en trädgård som väl mest består av träd, buskar, några rabatter och sedan gräsmatta och gångar. Utrymme för ett grönsaksland eller kryddland  finns och nu ska vi inspireras att börja odla!!

När våra trädgårdar anlades en gång på 20-30-talet utnyttjades tomterna till odla och ibland även i sådan utsträckning att man kunde sälja varorna på torget. Nu ska vi inspireras att utnyttja våra tomter igen för att få färska grönsaker, bär och frukter!

Kaffe med tilltugg kommer även att serveras.

Välkomna att bli inspirerade!   (13 okt 2011)


Äpplen i massor? Musta!

äppelmustÄppelmust från egna äpplen är fantastiskt gott! Vårdsätra musteri tar 5 kr per liter must (6 kr med konserveringsmedel). De garanterar att musten kommer från just dina äpplen.

Det blir ca 0,5 liter per kilo äpplen. Dunkar kan även du köpa där. Bäst är att frysa in musten.  (12 okt 2011)

Läs mer på Vårdsätra musteris hemsida

Norbydagen 18 sep

På söndag 18 september kl 13-16 är det dags för den årliga Norbydagen i Vallarparken

Där väntar kaffe, saft och bullar, grillkorv, chokladhjul och tipspromenad både för barn och vuxna. Kl 13.30 kommer en brandbil om det inte är utryckning. Man kan också ta med saker att sälja på loppis, t.ex. böcker, leksaker, skridskor eller annat.   (10 sep 2011)

Norbydagen anordnas av Norby Egnahemsförening.


Granater i Hågadalen

RökgranatNu har det återigen hittats granater i Hågadalen, skriver Norbybladet. Hågadalen är ju ett tidigare militärt övningsområde. Det var en privatperson som i somras fann granaterna och larmade polisen. Militär expertis fastslog att det var rökgranater ochområdet ska nu saneras.  

(10 sep 2011)  Läs mer i Norbybladet nr 2 2011


Soldattorpets dag 11 sep

På söndag 11 september kl 12-15 är det åter dags för Soldattorpets dag på Kvickstensvägen

Tema: Torparslit och tiggarklubba

SoldattorpetInte bara välbärgade bönder har befolkat Uppland. Hör om sociala skillnader, dagsarbeten och fattigfolk. Vilka spår finns egentligen efter de "obesuttna" som inte ägde mark? Museipedagog Stina Flink berättar.

Det blir också kaffeservering, lotterier, ärtsoppa, folkmusik och visning av torpet. Ett givet utflyktsmål i Norby!

(5 sep 2011)


Stadsskogens dag

Stadsskogens dag

Söndag 28 augusti kl 11-15 är det åter dags för Stadsskogens dag. Dagen börjar med en friluftsgudstjänst och musikaliska framträdanden vid vattentornet. Ta gärna med en sittdyna eller stol. Passa på att njuta av utsikten över staden från vattentornets tak!

Under dagen finns det en marknadsgata med försäljning och utställning av bland annat konsthantverk, trädgårdsmöbler, grillkorv, kolbullar och kaffe. Det blir även svampexkursion,  geologisk upptäcktsfärd och småkrypsafari.

Dessutom finns det information om skogsbruk och gärdesgårdsbyggande. Ett fyrtiotal föreningar har också informationsmaterial på plats. För barnen ordnas ponnyridning, häst- och vagnturer, allsång för småbarn, fotboll för ungdomar och visning av brandbilar. Och så blir det hagar med smådjur!

Huvudentrén till Stadsskogenens dag är vid Gläntan i Eriksberg och vid Banérgatans förlängning i Kåbo, mot Stadsskogen. Här finns program och härifrån går marknadsgatan som går förbi vattentornet på Löfgrenska slätten.   (25 aug 2011)

Läs mer om Stadsskogen


norby.org på Facebook

Norby.org (Södra Norby Villaförening) finns nu även på Facebook. Där finns alltså en möjlighet för alla att läsa och skriva kommentarer om livet i Norby. 

Man behöver inte vara medlem själv på Facebook för att kunna besöka norby.org där.   (30 juli 2011)

norby.org på Facebook


Sommarlugnt i Norby

Nu är det lugnt i Norby. Många har åkt på semester, och de familjer som är kvar ser inte överdrivet aktiva ut... :-) 

På Svamptorget är det också sommartider som gäller. Pizzerian har öppet mån-fre 14-21, lör-sön 12-21.

Sätrabagarn och Björkboden har semesterstängt och öppnar båda 15 augusti. Thunell Electronics har också stängt och öppnar den 9 augusti.   (18 juli 2011)


norby.org tillfixad

Webbplatsen norby.org har tyvärr sett lite konstig ut på sistone.

- Det var lite strul med mallarna i det program som utformar hemsidan, berättar Staffan Jonsson som är webbredaktör. Nu ska doch utseendet vara fixat. Men om ni hittar några fel eller konstigheter så hör gärna av er.   (18 juli 2011)

Mejla synpunkter till norby.org


Ica Norby rånat igen

ICA Norby utsattes söndag 10 april för ett beväpnat rån när en ensam gärningsman hotade personalen med kniv.

Enligt polisen är det ännu oklart vad och hur mycket rånaren fick med sig i byte, enligt UNT. Men polisen spanade under hela söndagskvällen efter gärningsmannen, som enligt vittnen försvann först till fots och sedan på en vespa eller EU-moped. Ingen person ska ha kommit till skada vi rånet.   (11 april 2011)


Posten flyttar från Norby

postenFör första gången i modern tid har Posten inget kontor i Norby.

För ett antal år sedan fanns ett riktigt postkontor, sedan har det fungerat bra med posten på Ica Norby. Men nu har Posten tagit bort det också, och det närmaste kontoret finns nu på Willys i Gottsunda.  Men på Ica Norby kan man fortfarande köpa frimärken och hämta paket som är skickade med andra bolag!  (10 mars 2011)
   

Tidigare notiser

 


Norby.org har funnits på nätet ända sedan 2003. Här nedan kan du läsa notiser som tidigare varit publicerade på förstasidan.

Notiser från 2010

Notiser från 2009

Notiser från 2008

Notiser från 2007

Notiser från 2006

Notiser från 2005

Notiser från 2004

Notiser från 2003