norby.org


 

Lokalnytt och information för stadsdelen Norby i Uppsala

 

Publiceras av Södra Norby villaförening


Förstasidan    Tidigare notiser    Norbys historia    Gatunamn    Alla föreningar    Alla företag    Norbyprofilen    Hus i Norby


Notiser från 2007

 

Nedan visas de notiser som har varit publicerade  på förstasidan här på norby.org under 2007.

 


Karin Åkerblom i Norby

Välkommen till höstmöte! Stadsträdgårdmästare Karin Åkerblom berättar om sitt händelserika och intressanta 2007 som stadsträdgårdmästare.

** Onsdag 17 oktober kl 19:00 **

Platsen för höstmötet är samlingssalen i Björkåsa, Björklundavägen 14.  

(Okt 2007)

Arr: Valsätra Egnahems- och fruktodlareförening


Inga rondellhundar i år

Tidigare har vi informerat om kommunens planer att bygga en rondell i hörnet Norbyvägen-Vårdsätravägen. Man hade lagt in detta i 2007 år budget, men nu har man istället prioriterat att bygga en rondell vid infarten mot Gottsunda Centrum, dvs Hugo Alfvéns väg-Vårdsätravägen.  (Okt 2007)


Trädbeskärning och trädgårdstips - vad gör man i trädgården så här års?

De flesta av oss vet nog att det är dags att plantera lökar om man vill ha härlig blomsterprakt i vår, men vad mer finns att göra? Hur beskär man träden? Hur designar man sin trädgård?

Dagens möjligheter med Internet är som alltid en fantastisk källa till information av alla de slag och inte minst hemsidor intressanta för oss med trädgårdar.

Här har ni några bra sidor med många tips att titta in på:

www.odla.nu täcker in det mesta och har även ett forum där man själv kan ställa en fråga och få svar

www.mobackes.se (visserligen en trädgårdshandlare) men har fina bilder och bra illustrationer om t ex trädbeskärning och många tips och råd.

www.tradgardsakademien.com - här kan du hitta kurser i t ex trädgårdsdesign!

www.slu.se — klicka vidare till Forskning och sedan Trädgård så hittar du senaste rönen om dina äpplen och grönsaker och en massa annat!

En fara med detta är dock att när man väl börjar titta på dessa sidor kan hela dagen gå åt till att läsa och titta och inget blir gjort i trädgården!

Alla av Er har säkert inte Internet men din granne har det kanske - knacka på!

Det är alltså dags att redan nu fundera på hur Dina rabatter ska se ut i vår!  (Okt 2007)

 


Norbydagen 16 sep

Söndagen den 16 september ordnas Norbydagen av Norby Egnahemsförening. Den äger rum i Vallarparken kl 13-16.

Chokladhjulet kommer att snurra, kaffe, saft och bullar samt grillad korv kan köpas och tipspromenaden har skraplotter i pris. Var och en som vill tar med sig saker till försäljning. Dessutom säljs den reviderade upplagan av ”Norbys historia” till självkostnadspriset 100 kronor.  (Sep 2007)

Läs mer på Norby egnahemsförenings hemsida


Dålig hemtjänst i Norby

Ekeby hemvård som sköter hemtjänsten i Norby får allvarlig kritik av Länsstyrelsen, uppger UNT.  (Sep 2007)  Läs mer

 


Saturday Live 8 sep

Konsert i Valsätrakyrkan lördag 8 september kl 15.

"Saturday Live". Vespertilio kvartett: Henrik Bosaeus, piano, Moa Pontén, cello, Annahita Amini, violin, Ester Forsberg, viola. Biljetter vid dörren.  (Sep 2007)  Valsätrakyrkans hemsida


Interiör i Norby soldattorp.

Soldattorpets dag 9 sep

Norby Soldattorp på Kvickstensvägen har öppet hus söndagen den 9 september 2007 kl 13-15.

Kaffeservering, lotteri och försäljning. Årets tema är "Lin: Odling, beredning och användning" och föreningen Upplands lin visar och berättar.  (Sep 2007)

 


Skolavslutning på Malmaskolan

Nu har skolbarnen i Norby fått sommarlov. Torsdagen den 14 juni var det avslutning. På Malmaskolan var det traditionell avslutning med musik och sång.  (Juni 2007)

Läs mer på Malmaskolans föräldraförenings hemsida


Eldsvåda på Eriksbergsskolan

Tisdagen den 13 juni brann det på Eriksbergsskolan. Bara två dagar före skolavslutningen.

Det var på vinden av en tvåvåningsbyggnad med lektionssalar för bland annat slöjd, bild och hemkunskap som det började brinna tidigt på morgonen. Larmet kom kl. 05.55. För säkerhets skull evakuerades de boende i ett servicehus intill, uppger Upsala Nya Tidning.

Branden ledde till att särskolans avslutning och niornas avslutningslunch fick flyttas från tisdagen till torsdagen.

Polisen har teorin att branden var anlagd. Någon naturlig orsak har man inte kunnat hitta, enligt UNT. Det är t.ex. möjligt att någon har tagit sig genom en taklucka.  (Juni 2007)


Lyckad Malmadag

Malmaskolans dag ägde rum i solsken söndagen den 13 maj.

(Maj 2007)   Läs mer


Kom till Malmadagen 13/5

Malmaskolans dag arrangeras av föräldrar, elever och skolan tillsammans. Förra året blev dagen som vanligt en succé, och vi hoppas på en lika lyckad dag i år igen.

Alla som vill är välkomna, alltså inte bara elever och familjer på Malmaskolan. dagen inleds kl 11.00 och slutar kl 14.15. Hela dagen kan man träffa bekanta, köpa korv, glass, fika, plantor, kasta boll, handla på loppis, prova ponnyridning (årets nyhet!), se talangjakt, gå ner i spöktunneln och mycket annat. 
(Maj 2007)


Ny entreprenör för hemtjänsten i Norby

Snart är det slutåkt för kommunens hemtjänstbilar i Norby. Fr.o.m. 15 oktober 2007 kommer företaget Aleris Äldreomsorg att sköta hemtjänsten i Norby.

De vann den senaste upphandlingen före kommunens egen förvaltning och före andra vårdföretag som Carema, Attendo Care och Förenade Care.

- Vår ambition är att göra vardagen roligare och mer innehållsrik för de boende och hemvårdstagarna, säger Lena Hofsberger, koncernchef för Aleris.

Det är Aleris första uppdrag inom äldreomsorgen i Uppsala. Sedan tidigare driver dock företaget Aleris bl.a. det privata Elisabethsjukhuset i Luthagen.  (April 2007)

Aleris hemsida


Populär Linnékalender
av Norbybo

Norbybon och fotografen Lasse Modin har tillsammans med Kerstin Landström gett ut boken "Carl von Linné evighetskalender".

Den kom i januari, men den första upplagan är redan slutsåld, uppger Upsala Nya Tidning. En andra upplaga är därför på väg.

- Bilderna i Linnés fotspår skiljer sig mot de flesta andra jobb jag gör som frilansfotograf, berättar Lasse Modin för UNT. Här måste jag ta den tid som krävs, det är ju ingen idé att stressa upp sig över en blomma som inte står som man vill. 

(April 2007)


Krokusplanteringen utanför Malmaskolan.

Vår i Norby!

Våren kom tidigt till Norby i år. Och redan i mitten av april kunde vi uppleva sommarvärme. Utanför Malmaskolan blommar krokusarna för fullt, de som planterades med anledning av Linnéjubiléet 2007.  (April 2007)


Snart is på Malmaskolan

Idag den 22 januari har kommunen börjat spola isen på Malmaskolans plan. Det berättar Elin som går i förskoleklassen Näckrosen.

- Det kom en spolartraktor, berättar Elin. Det var ett rör bakpå som sprutade vatten. Men man får inte gå på isen än, för dom har bara spolat en gång.  (Jan 2007)


Äntligen snö!

Söndagen den 21 januari 2007 fanns det äntligen skidspår i Hågadalen! Uppsala Kommun var snabbt ute efter det första riktiga snöfallet och spårade med skoter. Så nu finns det spår längs Hågadalen, och även en förbindelse till de något bättre skidspåren nere i Gottsundagipen.  (Jan 2007)