norby.org


 

Lokalnytt och information för stadsdelen Norby i Uppsala

 

Publiceras av Södra Norby villaförening


Förstasidan    Tidigare notiser    Norbys historia    Gatunamn    Alla föreningar    Alla företag    Norbyprofilen    Hus i Norby


Notiser från 2006

Här nedan ses de notiser som publicerades på förstasidan under 2006.


Se Norby från ovan

Nu finns det en fin flygbild över Norby på sajten Hitta.se. Skriv bara "Norby Uppsala" i sökrutan "Var?" och klicka sedan på "Satellitbild". Det går också att styra runt på bilden med musen eller piltangenterna.  (Dec 2006)  Till Hitta.se


Ny Norbyförening på nätet

Fr.o.m. november 2006 finns även pensionärsföreningen Nova på internet. Novas medlemmar är pensionärer från Norby och Valsätra. 

(Dec 2006)  Till Novas hemsida

 


Musse sprang i Valsätra

Hinderlöparen Mustafa Mohamed gästade Valsätra söndagen den 8 oktober. Det var Valsätrakyrkan som hade ordnat solidaritetsloppet "Spring för livet".

Alla som ville fick anmäla sig och springa ett eller flera varv på den 1 km långa sträckan. Alla pengar som kom in gick till att förebygga hiv/aids i Kongo-Kinshasa. Och Mustafa Mohamed ställde gärna upp som affischnamn.  (Oktober 2006)

Läs mer om loppet Spring för livet

Läs mer om Mustafa Mohamed


Gratis gympa på Malmaskolan

Uppsala gymnastikförening ordnar gympa på Malmaskolan flera gånger i veckan under namnet Gymmix. Resten av höstterminen erbjuder man alla att prova gratis, liksom en vecka i början av vårterminen. Normalpris är 650 kr per termin.

 

Måndag 20.00   Medelgympa (Eva Andersson)

Onsdag 19.00   Lättgympa (Gudrun Tevell)

Torsdag 19.00   Gympa, styrka med cirkelträning (Ylva Roslund-Forenius)

Höstterminen 2006 håller på 21/8-17/12, och
vårterminen 2007 8/1-27/5.

Läs mer på Uppsala gymnastikförenings hemsida  (Nov 2006)


FN-dagen firades på Malmaskolan

FN-dagen den 24 oktober firades som vanligt på Malmaskolan. Bland annat släppte klasserna upp ballonger mot skyn.

Läs mer på Malmaskolans hemsida.  (Oktober 2006)


Hågadalsskolans gymnastiksal
byggs upp i vår

Hågadalsskolans gymnastiksal totalförstördes i en anlagd brand i mars. Den 10 oktober fattade fastighetsnämnden beslut om en återuppbyggnad.

De beslutade att ta 3,8 miljoner kronor ur 2006 års investeringsbudget. Gymnastiksalen beräknas stå färdig i maj 2007.  (Oktober 2006)

 


Från bondkyrkoby till villastadsdel

Malmaskolan onsdag 11 oktober kl 19-21

Viveca Halldin-Norberg berättar om bebyggelse- och samhällsutvecklingen i Södra Norby/Valsätraområdet. Från att ha varit en bondby har området utvecklats till en villastadsdel.

Hur gick det egentligen till? Varför heter Nya Valsätravägen som den gör och är det sant att det låg en plantskola där Malmaskolan ligger idag?

Vi garanterar en intressant kväll!

Den populära utställningen om områdets historia kommer att visas från 18.30. Under kvällen finns möjlighet att ställa frågor.

Valsätra Egnahems- och Fruktodlareförening bjuder på äppelkaka och kaffe/te. Välkommen!  (Oktober 2006)


Soligt och varmt på Norbydagen

Norby egnahemsförening ordnar Norbydagen varje år. I år var det på valdagen den 17 september.

 

Läs mer på Norby egnahemsförenings hemsida


Våga prova något nytt – poweryoga för alla

”Poweryoga ger styrka, balans, smidighet och bättre fokusering genom en kombination av yogarörelser, yogaställningar och andning”.

Ildikó Lundmark, utbildad poweryogainstruktör, leder poweryoga i Malmaskolans gympasal söndagar kl 20.00-21.00 med start den 8 oktober till det facila priset av 150 kr/termin. Välkommen att prova på!  (Oktober 2006)

 


Nya fartgupp på Tallbacksvägen

Just nu arbetas det för fullt i korsningen Tallbacksvägen-Björkhagsvägen. Det byggs fartgupp för att hålla nere hastigheten till 30 km/h vid Malmaskolan.

- Man märker att det behövs. Bilarna kommer i full fart förbi här, säger en av dem som jobbar med att bygga guppen. 

(September 2006)


Nya vägbeläggningar i Norby

Flera gator i Norby har fått eller kommer att få ny beläggning. Det är återvunnen asfalt som ersätter den gamla grusbeläggningen.

Ett par boende har klagat på detta i en insändare i UNT, och har fått svar från gatu- och trafikkontoret.  (September 2006)

Läs mer


M och Fp
störst i Norby

Norby befolkas till stor del av folkpartister och moderater. Dessa två partier fick tillsammans mer än hälften av rösterna i riksdagsvalet 2006.  (Sep 2006)

Läs mer


Högt valdeltagande
i Norby

Vi i Norby tycker som vanligt om att gå och rösta. Vid riksdagsvalet 2006 gick hela 89,3 % av Norbyborna och röstade.  (Sep 2006)

Läs mer


Ingen poströstning på Ica Norby

Ungefär en tredjedel av alla som röstar i valen brukar poströsta i förväg. Men nu blir det ändring för poströstarna i Norby.

Fr.o.m. i år går det inte längre att poströsta på Ica Norby. Kommunen har valt att i stället förlägga förtidsröstningen till biblioteken. Det innebär att vi i Norby får ta oss till t.ex. Gottsunda eller Eriksbergsbiblioteket om vi vill rösta före valdagen. De har öppet för förtidsröstning från 30 augusti. Se bibliotekens hemsidor för öppettider.  (Augusti 2006)

Gottsundabibliotekets hemsida

Eriksbergsbibliotekets hemsida


10000 besök på norby.org

Norby.org har nu haft 10.000 besök på hemsidan sedan starten i mars 2003.

- Det är roligt att så många läser på sidan någon gång då och då, säger Staffan Jonsson som är redaktör för norby.org.

(Augusti 2006)  Läs mer


Få inbrott i Norby

Under hela 2005 drabbades endast två villor i Norby av inbrott. Det uppger majutgåvan av Norbybladet, som ges ut av Norby egnahemsförening. Hittills under 2006 har inga villainbrott rapporterats till polisen.  (Augusti 2006)

Norby egnahemsförenings hemsida


Hågadalsskolan utan gympasal

Hågadalsskolans elever får klara sig utan gymnastiksal hela läsåret. Den nya salen beräknas inte bli klar förrän i april 2007.

- Varje klass får vara en timme i veckan i Eriksbergsskolans gymnastiksal, säger Hågadalsskolans rektor Helena Lundvik till UNT. Övrig tid får lösas med t.ex. utflykter till badhus och idrottsanläggningar.  (Augusti 2006) 


Ingen fälls för branden
på Hågadalsskolan

Uppsala tingsrätt har friat den 15-åring som stod åtalad för att ha orsakat barnden i Hågadalsskolans gymnastiksal i våras.

- Vi kommer sannolikt inte att överklaga domen, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman till UNT.

 (Augusti 2006) 


Stadsskogens dag 27 augusti

På söndag firas Stadsskogens dag
kl 11-15.  (Augusti 2006)

Läs mer på Uppsala kommuns hemsida 


Ica Norby billigare än genomsnittet

Priserna på Ica Norby är lägre än genomsnittet i Uppsala län. Det visar en ny prisundersökning från PRO som UNT publicerade den 13 juli.

PRO har undersökt priset för en matkorg med vanliga livsmedel, bland annat pasta, bröd, socker, smör, ris, välling, juice och några frysvaror. Den kostade mellan 1 298 kronor och 1 762 kronor beroende på butik.

Snittpriset var 1 529 kronor, och på Ica Norby kostade matkorgen 1 480 kronor. Ica Norby har alltså inte de lägsta priserna, men är inte heller särskilt dyrt.

Billigast i Uppsala var Ica Maxi, och även t.ex. Ica Kvantum och Willys var billigare än Ica Norby. Däremot var t.ex. Ica Magneten i Gottsunda och Ica Väst i Flogsta något dyrare än Ica Norby. Rent generellt är Konsumbutikerna något dyrare än Icabutikerna.  (Juli 2006)  Läs UNT:s artikel


Malmaskolans dag firad

Malmaskolan hade sin årliga aktivitetsdag den 21 maj. 

(Maj 2006)

Läs mer på Malmaskolans föräldraförenings hemsida


Valsätra gård renoveras

De senaste fem åren har familjen Holmberg hållit på att renovera Valsätra gård. Söndagen den 21 maj hade UNT ett stort reportage om dem i UNT. Tyvärr finns artikeln inte på nätet, men läs den gärna om du har kvar tidningen. 

(Maj 2006)


Malmaskolans dag 21 maj

Alla Norbybor och andra är hjärtligt välkomna till Malmaskolans dag den 21 maj 2006 kl 11-15 på Malmaskolan.  (Maj 2006)

Läs hela programmet
på Malmaskolans föräldraförenings hemsida


Se Norbys bebyggelsehistoria

Ta chansen att se Valsätra egnahems- och fruktodlare-förenings utställning om områdets bebyggelsehistoria Malmaskolans dag
den 21 maj 11-15
.

Nu har du chansen att se historien om ditt hus igen.

Med ojämna mellanrum visas denna fantastiska utställning som är en ambitiös dokumentation över husen i området. Här finns historia i ord och bild.

Som vanligt är det mycket aktiviteter på skolan den här dagen och det finns möjlighet att fika.   (Maj 2006)


Försök med enklare beläggning
på grusvägar

Ni har kanske observerat att det nu finns ett slags beläggning på Konsumvägen? ...  (Maj 2006)   Läs mer


Nu möjligt att boka lokaler i skolor

Numera är det möjligt att boka Malmaskolans, Hågadalsskolans eller Eriksbergsskolans matsal för t.ex. fester eller förenings-sammankomster. Det gör man inte genom skolorna utan via kommunens föreningsservice. 

(April 2006)

Bokning direkt på kommunens hemsida


Malmaparken blir tomter

Malmaparken bebyggs med villor. Det blir totalt nio tomter och en ny gata mellan Malma parkväg och Malma stensväg.

Detta enligt kommunens detaljplaneförslag, som sannolikt blir verklighet. Villorna ska enligt planen vara i 1-2 våningar i harmoni med omkringliggande bebyggelse. Större tallar längs Malma stensväg ska sparas, liksom viss naturmark.

För att kompensera för den borttagna lekplatsen ska också Skivlingsparken rustas upp i samband med att tomterna säljs.

(April 2006)  Läs mer på kommunens hemsida


Eldning tillåten 15-30 april

Kom ihåg att eldning i trädgårdarna bara är tillåten under andra halvan av april.  (April 2006) 

Läs mer på kommunens hemsida


Hågadalsskolans gymnastiksal nedbrunnen

Hågadalsskolans gymnastiksal har brunnit ner. Den började brinna vid 18-tiden fredagen den 24 mars, och när brandkåren kom till platsen var den redan övertänd.  (Mars 2006)


Millans stänger

Millans Present & Hobby på Svamptorget stänger.

Butiken öppnades i oktober 2003 av Camilla och Claes Lagelius. Den har varit uppskattad, inte minst av Norbys barnfamiljer. Men nu stänger butiken snart, och sortimentet reas ut med 50 % rabatt.  (Mars 2006)


Lilla Vasaloppet på Malmaskolan

Fredagen den 10 mars genomfördes Lilla Vasaloppet på Malmaskolan. Det var barnen i ettan som åkte en slinga runt skolan och bort i dungen.

- Alla fick blåbärssoppa också när de kommit i mål, berättar Klara i 3B som var funktionär.

(Mars 2006)    Se fler bilder på Malmaskolans hemsida


Norby anno 1950

Så här såg södra delen av Norby ut 1950.

(Mars 2006)  Läs mer


Fortfarande fint före

Det går fortfarande bra att åka skidor i Hågadalen. Det finns nyuppkörda spår både mot Hammarskog och längs hela Hågadalen ända ner genom Gottsundagipen. Så den som inte kommer till fjällen kan åtminstone åka längdåkning på hemmaplan.  (Mars 2006)


Finalplats i EU-olympiad
i naturvetenskap

Anders Åkerström, klass 9B i Eriksbergsskolan, har kvalificerat sig till final i EU-olympiaden i naturvetenskap.

Han är en av sex som tog en finalplats och därmed ingår i Sveriges två lag. Tävlingen EUSO, European union science olympiad, avgörs i Bryssel den 2-8 april.

Uttagningen avgjordes i en svensk final på Teknorama på Tekniska museet i Stockholm. Totalt deltog omkring tusen elever i årskurs 9 i den svenska uttagningstävlingen. 
(Feb 2006) 

EUSOs webbplats


Torpcafé på soldattorpet

En gång i månaden är det café i Norby Soldattorp vid Kvickstensvägen. Arrangör är Föreningen Norby Soldattorp, dvs den förening som äger och vårdar torpet. Alla är välkomna för attt fika och titta på det gamla torpet.  (Feb 2006)

Torpcaféer under våren 2006:

  • söndag 12 mars 12-15

  • söndag 23 april kl 12-15

  • söndag 14 maj kl 12-15

  • söndag 11 juni kl 12-15


Årsmöte för Norby Soldattorp

Söndagen den 12 mars kl. 15 hålls årsmöte för Föreningen Norby Soldattorp i kvarterslokalen på Marmorvägen 15.

Mötet inleds med att f.d. överstelöjtnant Sven Hammar berättar om Uppsala Garnison genom tiderna. Du som är medlem i föreningen eller är intresserad av soldattorpet och vill bli medlem är välkommen.  (Feb 2006)


Rondell vid Vårdsätra-vägen - Norbyvägen?

Korsningen Vårdsätravägen-Norbyvägen upplevs av många som ett stort problem, främst i rusningstid.

Styrelsen för Valsätra egnahems- och fruktodlareförening har skickat in en skrivelse till kommunen. Nu har de fått svar. I brevet stod det så här:

"Gatu- och trafikkontoret delar er uppfattning att trafiksituationen i korsningen Vårdsätravägen-Norbyvägen behöver ses över och åtgärdas. Till följd härav kommer Gatu- och trafikkontoret att äska medel för förbättring av korsningen i investeringsbudgeten för 2006-2009. Avsikten är dock att medel ska finnas tillängliga för åtgärder i 2007 års budget".

Fortsättning följer på norby.org. (Feb 2006)


Välkommen till årsmöte!

Valsätra egnahems- och fruktodlare-förening inbjuder till årsmöte med inbjuden talare. Det är kl 19.00 måndagen 13 februari i Björkåsas samlingslokal på Björklundavägen 14.

Hortonom Maj-Lis Pettersson som vi säkert alla känner igen från radion ger tips om hur vi förebereder trädgården inför sommaren – sticklingar, förkultivering och några tacksamma favoriter (snittblommor och perenner). Ca klockan 20 bjuder föreningen på kaffe/te och tårta och därefter genomförs föreningens årsmöte.  (Feb 2006)


Grannsamverkan i Norby uppmärksammas

Norby egnahemsförening driver s.k. grannsamverkan mot brott. Det har nu också uppmärksammats av UNT, som bl.a. intervjuat Nils Nehlin.  (Jan 2006) 

Läs UNT:s artikel

Läs Norby egnahemsförenings hemsida


Skridskoisarna spolas

Även i år kommer skridskoisar att spolas vid Malmaskolan, Eriksbergsskolan och Bäcklösaskolan.

- Isbanorna spolas så fort vädret tillåter. Målsättningen är att kunna hålla is från jul till och med sportlovsveckan, men vädret styr förstås, berättar Alexander Dufva vid Fritids- och naturkontoret på Uppsala kommun.

Det går alltså bra att testa de nya julklappsskridskorna här i Norby eller vår absoluta närhet.  (Jan 2006)