norby.org


 

Lokalnytt och information för stadsdelen Norby i Uppsala

 

Publiceras av Södra Norby villaförening


Förstasidan    Tidigare notiser    Norbys historia    Gatunamn    Alla föreningar    Alla företag    Norbyprofilen    Hus i Norby


Notiser från 2005

Här nedan ses de notiser som publicerades på förstasidan under 2005.Ny bytesmarknad för Malmaskolan

Malmaskolans föräldraförening har startat en bytesmarknad på sin hemsida. Där finns annonser för säljes och köpes, i första hand för urvuxna sportprylar och liknande.  (Dec 2005)

Läs på Malmaskolans föräldraförenings hemsida


Vill du annonsera på norby.org?

Du som är privatperson och bor i Norby kan få annonsera ut vad du vill här på norby.org. Rubrikerna är Säljes, Köpes, Skänkes och Tjänster.  (Dec 2005)  Skicka mail här


Sushi på Norbyvägen
får toppbetyg

På väg från stan tilll Norby passerar man Yukikos Sushi i Sommarro. De fick nyligen högsta betyg i UNT:s test.

För den som tar Norbyvägen hem är det lätt att stanna till ta med sig lite sushi. Eller varför inte stanna och äta i den japanskt inredda restaurangen. I slutet av november testade UNT Yukikos Sushi, och gav restaurangen fem kajor av fem möjliga.

På menyn står enbart sushi, men UNT:s reportrar var lyriska. "Frågan är om vi någonsin ätit bättre sushi", skriver UNT.

(Dec 2005)  Läs UNT:s artikel     Yukikos Sushis hemsida


Julfint på Svamptorget

Nu är det julpyntat på Svamptorget, med julgran och julskyltning.  (Dec 2005)  Läs mer


Kaffe i Soldattorpet

Norby Soldattorp på Kvickstensvägen har öppet med servering söndagen den 11 december kl 12-15.

Passa på att ta en promenad dit för att ta en kopp kaffe och titta på Soldattorpet.  (Dec 2005)


 

Avslutning på en av balettkurserna.

Avslutning på danskurserna

Nu slutar terminen för många fritidsaktiviteter. Till exempel för danskurserna på Ekeby dansstudio på Svamptorget. 

(Nov 2005)  Ekeby dansstudios hemsida


Liten Lär expanderar

Friskolan Liten Lär i Rosendalsskolan ska växa. Nästa år kommer den att expandera och även finnas i f.d. Gluntens Montessoriskolas lokaler vid Dag Hammarskjölds väg, uppger UNT. Där kommer den att verka under namnet Uppsala Enskilda skola.

Småbarnsskolan för barn mellan två och fem år kommer dock att vara kvar i Rosendalsskolan. Liten Lärs grundare Birgitta Strömbom kommer fortsätta att vara rektor för den. Rektor för Uppsala Enskilda skola blir Anna-Lena Lundström.  (Okt 2005)

Liten Lärs hemsida


Föredrag om värme- och elkostnader 20 oktober

Välkommen till ett lärorikt föredrag med Uppsala kommuns energirådgivare Jan Lemming. Han kommer att berätta lättillgängligt och initierat om olika uppvärmningsalternativ och hur man kan spara energi.

Tid och plats:  Torsdag den 20/10 kl 18.30 i Björkåsas samlingssal (på Björklundavägen).

Arrangör: Valsätra egnahems- och fruktodlareförening

(Okt 2005)


Golf i Norby

Norby har fått en egen golfbana, närmare bestämt en frisbeegolfbana.  (Okt 2005)  Läs mer


Norbydagen 18/9

Rätt mycket folk trots mulet väder och lite duggregn. Så var det på Norbydagen som i år ägde rum i Vallareparken den 18 september.

Det var som vanligt Norby egnahemsförening som ordnade dagen med bl.a. loppis, tipspromenad och chokladhjul. 
(Okt 2005) 

Läs mer på Norby egnahemsförenings hemsida


Förlängd avstängning
av Norbyvägen

Avstängningen av Norbyvägen förlängs till den 2 december. Kommunen är inte klara med arbetet på sträckan mellan Karlsrogatan och Kåbovägen.

Enligt kommunen förekommer mer berg på platsen än de hade räknat med, och därför drar arbetet ut på tiden. Enligt den ursprungliga planen skulle arbetet ha varit färdigt den 30 september.  (Sep 2005)


Norbyborna friskare
än genomsnittet

De som bor i Norby är i genomsnitt friskare än Uppsalaborna i allmänhet. Antalet sjukdagar per person är 22 i Norby mot 36 i hela Uppsala.

I både Norby och Uppsala som helhet är dock männen betydligt friskare än kvinorna.  (Aug 2005)

 

Antal sjukdagar per person och år Alla Män Kvinnor
Norby 22,3 15,0 29,3
Uppsala 36,5 29,8 42,9

 

Källa: Områdesfakta för Uppsala kommun. Avser läget 2003-12-31. Tabellen anger det s.k. ohälsotalet, vilket är summa dagar med sjukpenning, dagar med förtidspension/sjukbidrag, dagar med rehabiliteringsersättning och dagar med förebyggande sjukpenning dividerat med medelfolkmängden.

 


Stadsskogens dag den 28 augusti

På söndag firas Stadsskogens dag
kl 11-15.

Många föreningar visar sin verksamhet. Det finns barnridning, korv, kaffe, tipspromenad och försäljning.  Vid vattentornet är det friluftsgudstjänst kl 11. På Löfgrenska slätten är det hunduppvisning samt möjlighet att åka häst och vagn.  Uppsala kommun gör en liten kolmila och säljer kolbullar.  Och man kan ju alltid promenera i skogen - i Stadsskogen finns 1,5 mil stigar!  (Aug 2005)


Dags att anmäla sig till danskurser

Nu börjar snart terminens danskurser på Svamptorget. Ekeby dansstudio har t.ex. salsakurs för nybörjare på torsdagar.  (Aug 2005)  Läs mer på Ekeby dansstudios hemsida


Krossade fönster på Eriksbergsskolan

Ett stort antal fönster har krossats på Eriksbergsskolan under sommaren. Det skriver Upsala Nya Tidning. Flera andra skolor har också blivit utsatta för fönsterkrossning, till exempel Sävjaskolan och Tiundaskolan. Den totala kostnaden för att laga alla trasiga fönster på skolorna kommer att bli ett par hundra tusen kronor.  (Aug 2005)


Unika väderprognoser för Norby

Norby.org inför nu en nyhet - väderprognoser speciellt för Norby!

Prognoserna görs av Andreas Grantinger som bor på Malma bergsväg. Han är meteorolog och gör egna prognoser hemma med en professionell vädermodell. Prognosen är ett tidssnitt för de närmaste 36 timmarna och ger temperatur, vind, nederbörd och molnighet. Ibland kan den utebli eftersom Andreas gör den själv, men normalt ligger det alltid en aktuell prognos ute på nätet.  (Juni 2005)

Läs prognosen på webbplatsen www.yawp.info

Prognosen nås också via en länk under rubriken "Väder" till höger här på sidan.


Skolavslutning i Norby

Så har det varit dags för skolavslutning igen. Den 10 juni var sista dagen för eleverna i grundskolan. Malmaskolan hade sin avslutning kl 8.30, vilket innebar att man hann före regnet.  (Juni 2005) 

Läs mer på Malmaskolans föräldraförenings hemsida


Tennis på Fältvägens tennisklubb

Vill du spela tennis i sommar så hör av dig till John Christensen på tel 30 37 25. Han lotsar dig vidare till tennisbanan vid Valsätra idrottsplats, tennistränare och svarar på allmänna frågor. Vill du ringa direkt till tennisbanan i sommar för att höra dig för om strötider, ring då 070-930 50 62.  (Juni 2005)


Förstaklassare sjunger på Malmaskolans dag.

Malmaskolans dag i sol

Den 22 maj hade Malmaskolan sin årliga festdag. Alla klasser hade ordnat med aktiviteter.  (Maj 2005)

Läs mer på Malmaskolans föräldraförenings hemsida


Dungen är räddad!

Dungen bredvid Malmaskolan kommer inte att bebyggas. I alla fall inte just nu. Det beslutade Byggnadsnämnden på sitt sammanträde den 12 maj.

Det var Fastighetsnämnden som tidigare hade ansökt om en planändring för att kunna bygga på tomten som ägs av kommunen. Men protesterna från eleverna och föräldraföreningen på Malmaskolan gav resultat. Många elever leker i dungen, och den är ett bra komplement till skolgården. Politikerna beslutade därför att inte ge lov till någon planändring.

Däremot finns det fortfarande en byggrätt på tomten sedan tidigare, eftersom dungen egentligen är tomtmark och inte parkmark enligt detaljplanen. Så det finns ingen garanti för att tomten aldrig kommer att bebyggas.  (Maj 2005)


Norby Möbelklinik öppnar

Nu kan alla få sina möbler renoverade här i Norby. 
(April 2005)    Läs mer


Vårpromenad i Trädgårdsstaden

Titta gärna på konsten när ni promenerar i Trädgårdsstaden. Där finns 17 olika konstverk utomhus, t.ex. skulpturer, reliefer och emaljmålningar. De finns beskrivna i projektet Utomhuskonst i Uppsala.  (April 2005)

Konstkarta över Trädgårdsstaden

Till projektets hemsida med beskrivningar

 


Sista helgen med snö

Vi har haft tur med strålande vinterväder flera helger. Skidspåren i Hågadalen har varit välpreparerade trots att vi har kommit långt in i mars.

Tidvis har det nästan varit trängsel i spåret till Hammarskog. Men nu är det snart slut. Veckan som börjar med 21 mars kommer varmluften in. Så passa på att njuta av den sista vinterhelgen!  (Mars 2005)


Inbrott hos Sätrabagaren

Sätrabagaren på Svamptorget hade inbrott natten till den 14 mars.

Okända gärningsmän tog sig in genom att krossa en fönsterruta i entrédörren, uppger Upsala Nya Tidning. De stal bland annat kontanter.  (Mars 2005)


Stortjuv avslöjades av Ica Norby

Alla tjuvar varnas härmed för att stjäla på Ica Norby! På grund av stort svinn har de monterat upp övervakningskameror och nu har de också lyckats gripa en stortjuv.

Det var en man som filmades när han stal ett parti hårschampo på Ica Norby, enligt Upsala Nya Tidning. Han greps senare med ett stort parti stöldgods, bland annat scampo och rakhyvlar. Polisen misstänker att han har sålt stöldgods till ett stort anatl småbutiker.  (Mars 2005)


Fler hus byggs i Norby

Byggnadsnämnden har valt att gå vidare med förslaget att bygga hus på grönytan vid infarten till Trädgårdsstaden. Däremot avvaktar man med att besluta om byggnation i Vallarparken och Malmaparken.  (Feb 2005)  Läs mer


Brandförsök på Malmaskolan

Någon har sannolikt försökt tända eld på Malmaskolan. I källarnedgången mot Björkhagsvägen har någon staplat bråte, mest isoleringsmattor (!), och försökt tända på.

Brandförsöket upptäcktes på lördagsförmiddagen den 29 januari av ett par musiker som hyr en replokal på Malmaskolan. Det kan alltså eventuellt ha ägt rum natten till lördagen. Rosendals brandstation har underrättats om tillbudet.  (Jan 2005)


Elevrådet på Malmaskolan skänker till tsunamivågens offer

Elevrådet på Malmaskolan har beslutat att skänka 8.500 kronor till Röda korset.  (Jan 2005)

Läs mer på Malmaskolans föräldraförenings hemsida.


Oroligt på Valsätraskolan

På senare tid har det inträffat flera brandtillbud på Valsätraskolan. Det skriver Upsala Nya Tidning.

Det är på högstadiet som det har anlagts flera bränder, som dock har kunnat släckas utan att man behövt tillkalla brandkåren. Stämningen på skolan är också orolig, säger flera elever till UNT.  (Jan 2005)

Läs mer på UNT:s webbplats.